Thursday, 6 October 2011

Marokkansk-inspireret gryde m. fennikel, petit lilla gulerødder, dadler og tyrkisk safran


Denne gryderet fik vi i går. Jeg havde en oksekødsklump liggende i fryseren, som jeg faktisk ikke ved hvad var, men jeg har en fornæmmelse af at det var en muskel, som jeg får et stykke tid siden købte hos min slagter, i hvertfald smagte den godt og var dejlig mør!
I sidste uge var vi hos mine forældre hvor vi brugte det meste af dagen på at høste fra haven. Vi plukkede samtlige æbler og pærer fra træerne (i får senere en opskrift på min æblesaft), og pillede en masse flotte runde rødbeder og små lilla og orange gulerødder op ad jorden. Jeg fik i hvertfald lyst til at lave noget marokkansk inspireret, hvor mine flotte gulerødder skulle bruges:) Jeg valgte ikke at lave couscous eller ris men serverede retten med lækkert brød, med nigella- og sesamfrø, som jeg havde købt i en tyrkisk bager. Den tyrkiske safran plejer jeg at have med hjem fra Libanon. Det er også et rigtig lækkert krydderi som ikke er ligeså dyrt som "almindelig" safran, så man har ikke ligeså dårlig samvittighed når man eksperimentere i sit køkken:) Man kan selvfølgelig tilsætte ingredienser som har lyst til, f.eks abrikoser, svekser, kikærter, oliven eller sultana rosiner, allesammen ingredienser der klæder marokkanske gryderetter:)

Det brugte jeg (ca. 4 personer):

400-500 g oksekød i tern
smør og olie til bruning
2 løg skåret i både
5 fed hvidløg skåret i mindre stykker
1 tsk revet ingefær
1/2 grøn chili skåret i tynde ringe
1 kanelstang
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk sød paprika
1 knivspids nellikker
1 spsk tyrkisk safran
salt og peber
1 liter vand

8 stk små lammefjordskartofler
ca. 10 små lilla gulerødder
1 mellemstor fennikel skåret i ca. 1/2 cm tynde skiver.
en lille håndfuld smuttede mandler
10 små tørrede dadler udstenede og skåret i halve

1. Brun kødet i smør og olie indtil væsken fra kødet er fordampet. Tilsæt løg, hvidløg, chili og alle de andre krydderier og lynsteg så alle aromaerne kommer ud i kødet. Tilsæt vand, salt og peber og lad retten komme i kog. Skru ned for varmen og lad den småsimre indtil kødet er mørt.

2. Tilsøt kartofler, gulerødder og dadler og kog retten op igen indtil kartoflerne er halvt møre. Tilsæt så fennikel og mandler og lad hele retten simre indtil kartofler er møre og gulerødder og fennikel har lidt bid i sig.

3. Server retten med et lille drys tyrkisk safran og med et lækkert brød.

Velbekomme!

4 comments:

 1. Hej Mariam,
  Det ser så lækkert ud. Jeg elsker safran og bruger det meget i min bagening og desserter i øjeblikket, men jeg aldrig brugt tyrkisk safran.Må prøves.
  masser af hilsner Misbah

  ReplyDelete
 2. Hej Misbah,

  Jeg er også helt vild med safran, specielt i persisk mad, men er ikke særlig god til at bruge det selv, kan simpelthen ikke finde ud af at få farven ud af den...
  Den tyrkiske safran smager slet ikke af det samme, tror den bliver kaldt for safran kun pga den ligner i udseende...

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 3. Hej Mariam,
  ang. safran; hvordan udbløder du? Til bagening der udbløder jeg knust safran i lidt kun mælk, mindst en halv time. Men der er også mange slags safran. Vh misbah

  ReplyDelete
 4. Hej Misbah,

  Hva gør du så?? bruger bare mælken??? Hvad med ris f.eks? hvordan giver man dem den flotte gule farve??

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete