Friday, 11 November 2011

Kartoflens mange ansigter: Pommes Sarladaise & Roasted Potatoes

Solanum tuberosum det latinske ord for Kartofler, potatoes, pommes de terre, batata, tartufolo, patata, bulvės... og jeg kunne blive ved....Alle det samme ord for en af de mest kendte og brugte knolde i verden. Den skulle efter sigende stamme fra Andesbjergene, eller der blev den i hvertfald fundet. For et par år siden var min mand en tur til Bolivia, hvor han (nok ikke særlig lovligt) tog et par kilo forskellige slags kartofler med. aspargeskartoffellignende kartofler bare i viollette eller små nye lyserøde nogen af slagsen. Smukt mønstret indeni, helt fantastiske. Og dejligt smagte de også. Så dejligt at vi besluttede at gemme nogen for at spire og plante dem ud (nok heller ikke særligt lovligt) men hush, det siger vi ikke til nogen:) Det ironiske af det hele var så, at de smukke planter vi fik ud af det med de flotte violette blomster stod så flot så flot ude i urtehaven, indtil en dag fårene hos mine forældre var sluppet ud af deres territorium og spist alt hvad der fandtes af flotte grønne planter! Neej hvor var det bare en ulykke dag og min mand forbandt da også de satans får og håbede at de ville ryge i helvede efter de var blevet slagtet og spist! Det var så historien om de fortabte kartofler....
Nå men for at komme tilbage til nuet....Hvad skulle vi gøre uden kartoflen? Uden flødekartofler, kartoffelmos, pommesfritter, brune kartofler, nye kogte kartofler, kartoffelsuppe, chips, fyldte kartofler, hasselbach kartofler, bagt kartoffel og jeg kunne endnu engang blive ved i det uendelige! Jeg elsker kartofler i alle dens forklædninger og har faktisk svært ved at finde min ynglings. De her to opskrifter er dog en god tilnærmelse på mine favorit kartofler som tilbehør eller som nipse mad. Den franske udgave er hvidløgsstegte kartofler stegt i andefedt, den anden er en engelsk udgave kogte dernæst bagte kartofler i rigelig olie. Ingen af dem er særlig kaloriefattige med dælme om de smager godt! De franske fik vi sammen med en gang laksesteaks og blomkålspuŕe. Jeg har kun en ting at sige...smid aldrig andefedt ud!


Pommes Sarladaise:

2 store bagekartofler skåret i tern på ca. 2x2cm
2 spsk andefedt
6 fed hvidløg (halvdelen presset halvdelen hakket fint)
et lille bundt persille hakket
rigeligt salt


1. Kog kartoffelternene halvt møre i rigelig saltet vand. 
2. Varm andefedten op i en tykbundet høj pande (eller gryde) og steg kartoflerne sprøde på alle sider. Vend dem jævnligt.
3. Tilsæt hvidløg og lad det hele snurre sammen et par minutter. Tag af varmen og vend persillen i. Salt godt og vupti har du muligvis de bedste, lækreste kartofler.


 

Roasted Potatoes:

Så mange kartofler man kan spise.
masser af vegetabilsk olie (raps eller solsikke)
et drys friskhakket rosmerin
rigeligt salt
peber

1. Kog kartoflerne i deres skræl så de lige præcis er blevet mørre.
2. Med en gaffel "rives" skrællen af kartoflerne så der dannes fordybninger i kartoflen. Det gør ikke noget hvis der sidder lidt skræl på.
3. Kom kartoflerne i et ovnfast fad og overdyng dem med olie, salt og krydr med rosmerin og peber. Bagt dem i ovnen på 200grader varmluft til de er lækre gyldne og sprøde.

Velbekomme!

5 comments:

 1. Åh, men altså, hvor ser det skønt ud :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  ReplyDelete
 2. elsker kartoffler. Det der får gang i mundvandende :)

  ReplyDelete
 3. Hej Birthe og Misbah,

  Det smager også skønt og jeg ELSKER også kartofler:)

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 4. De ser SÅ lækre ud de kartofler - det gør det meste faktisk når det er stegt i andefedt ;)

  Jeg har kigget en del af dine libanesiske opskrifter igennem, og det er da helt klart noget jeg skal have gjort noget ved. Især de mange salater tror jeg vil gøre lykke her - super lækre ser de i hvertfald ud!

  Hjemmelavet falafel må også være et kommende projekt... ;)

  ReplyDelete
 5. Det ser super lækkert ud :)


  Hilsen

  Henrik

  http://www.mobilreparationer.dk/

  ReplyDelete