Tuesday, 11 October 2011

Laksesteak på bund af Claus Meyers blomkålspuré og blomkålssalat


Jeg må ærlig indrømme at jeg aldrig har smagt så velsmagen en blomkål. Det var simpelthen bare så godt. Jeg købte mig selv to af Meyers kogebøger, hvor den ene var Salatværkstedet. Den er inddelt i de fire årstider, og udfra dem og de grøntsager der er i sæson har han designet en masse lækre salater. Jeg er blevet enig med mig selv at vi herhjemme bliver nødt til at udnytte årstidernes frugt og grønt lidt mere, og i det hele taget prøve at spise efter dem. I stedet for at spørge sig selv: "hvad har jeg lyst til at spise i dag?", så spørge: "Jeg har den her fennikel, hvad kan jeg lave ud af den?". På den måde tror jeg også man kommer til at eksperimentere med maden plus få afprøvet en masse man måske ikke har prøvet før. Nej, så i dag var blomkålen divaen på tallerkenen, og hold da op den sang godt. En vidunderlig efterårsgrøntsag. Jeg fuldte ikke Meyers opskrift hundrede procent, da jeg bl.a ikke kunne finde mandelolie og ikk er særlig vild med kapers. Hyldeblomsteddiken skiftede jeg ud med hindbæreddikke, sukkeret skiftede jeg ud med honing og blomkålen lynstegte jeg i stedet for at servere den rå. Sødmælken til puréen skiftede jeg også ud med fløde.

Det skal man bruge (2 personer):

2 stk laksefilletter
Olie og smør til stegning, samt et lille fed hvidløg skåret i tynde skiver

Blomskålspuré:
3/4 blomkålshoved plus "blomkålsstammen"
2 dl fløde
havsalt, friskkværnet peber og citron

Blomkålssalat:
1/4 blomkålshoved i fine små buketter
Stænglerne fra blomkålsbladene skåret i tynde skiver
1 spsk hørfrøolie
2 spsk olivenolie
2 spsk hindbæreddikke
1 tsk honing
1 lille fed hvidløg hakket meget fint
1 spsk skalotteløg hakket meget fint
salt og peber

en lille håndfuld mandler hakket og lynristet med olie
en håndfuld ruccola
drys med finthakket purløg


1. Start med puréen og kog blomkålen helt mør i fløden. Blend den med en stavblender og smag til med salt, peber og citron.

2. Varm olie og smør op i en pande og smid hvidløgen ved. Krydr Laksefilletterne med salt og peber og en sjat citron og steg dem på panden et par minutter på hver side (afhænger af hvor tykker filletterne er).

3. Rør alle ingredienserne til marinaden sammen og lynsteg de små blomkålsbuketter og stænglerne i lidt olivenolie. Mariner dem derefter i marinaden og lad den trække lidt der i et par minutter.

4. Anret nu laksen på en bund af blomkålspuré, blomkålssalat og ruccola og drys med ristede mandler og purløg.

Så kan det ikke gøres bedre;) Velbekomme!

8 comments:

 1. Wow, tror da lige at jeg skal prøve den blomkålssalat, det ser vel nok lækkert ud :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  ReplyDelete
 2. hej Birthe,

  Det skal du helt sikkert gøre, det vil du absolut ikke fortryde! men husk puréen som sætter prikket over i'et;)

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 3. Uhmmm, ja den er god den der "brug hovedet" salat fra Salatværkstedet - var også øjeblikkelig vild med den, da jeg prøvede den første gang!

  ReplyDelete
 4. Hej Sara,

  Ej hvor sjovt at du ogs har lavet den salat: Ja den smagte virkelig godt, selvom jeg lavede en del om på den. Og fisken gik virkelig godt til:)

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 5. Hej Mariam
  Tillykke med fødselsdagen. Nu er det tiden til at du skifter til de 24 år i stedet for de 23. Dine sidste tre retter ser meget lækre ud og jeg er sikker på at det også smager godt når du siger det eftersom jeg kender din smag. Jeg håber at du fortsætter med denne evne og bliver ved med at publicere disse opskrifer og dele dem med andre. Kys Lilo og kram til jer.

  - Din stolte mor

  ReplyDelete
 6. Hej Mor:)

  Dejlig at se dig herinde:) Jamen vi ved jo godt hvor jeg har mine evner fra;) Håber også du vil prøve nogen af opskrifterne og se om det er noget for dig:)

  Mvh
  Din Datter som elsker dig:*

  ReplyDelete
 7. Altså din mand må simpelthen være ovenud lykkelig for en kone, der laver SÅ lækker mad! Selvom min blog er vegetar, spiser jeg selv fisk, og det her ser virkelig lækkert ud. Haps for en laks! :-) Vh NamNam

  ReplyDelete
 8. Hej NamNam,

  Jeg tror ogs han er MEGET glad:) Tanken om at være vegetar (+fisk) af strejfet mig, men jeg er bare så glad for kød at jeg tror jeg vil savne det alt for meget. Men vi er begyndt at få meget mere fisk herhjemme og jeg kunne helt sikkert godt trænge til inspiration hvad det angår!

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete