Friday, 27 May 2011

Hjemmelavet Ravioli m. shiitake/gorgonzola sauce


Den madglade mand har længe plaget mig om at prøve at lave hjemmelavet ravioli; han elskede da hans nu afdøde mormor plejede at lave dem til ham. Tilfældigvis gik vi igang med at rydde op nede i mine forældres kælder og hvad finder jeg der??... en pasta-maskine! Kan man være mere heldig? Men i hvertfald var det nu den oplagte mulighed for at opfylde mandens ønske og lade ham drømme sig tilbage til hans barndomshjem i Palermo:)
Det er første gang jeg har rodet mig ud i sådan et projekt, men det bliver i hvetfald ikke den sidste! Det var simpelthen bare så sjovt at få lov til at lege med mad på den måde, og så smagte de færdig-lavede ravioli bare så godt!
Jeg bloggede mig til en opskrift på pasta. Jeg fandt så mange gode og valgte derfor at eksperimentere lidt selv, resultatet blev rigtig godt.

Det skal man bruge (ca. 25 stk. store ravioli):

Pasta:
300 g mel (150g durummel, 50g fin samoline og 100g hvedemel)
4 æg
en sjat god olivenolie
et drys friskkværnet salt.

Ravioli-fyldet:
1 pakke ricotto (fås i føtex eller andre velassorteret supermarkeder)
1 fed hvidløg
en stor håndfuld frisk basilikum
salt og peber

Gorgonzola sauce:
1 rødløg
1 fed hvidløg
ca. 4-5 shiitake svampe
1/2 pakke mild gorgonzola
1/4 L madlavningsfløde/cremefine

1. Hæld melblandingen ud på dit køkkenbord og lav en dyp udhuldning i midten. Klæk æggene ud i hulet og krydder med salt og olivenolie.

2. Med en gaffel begynder du at arbejde æggene ind i dejen i runde bevægelser. Når æggene har lavet en dej med melen tages fat med hænderne og man begynder at ælte dejen. Det kræver lidt armkraft, da dejen til at starte med er lidt sej. ælt i ca. 5-10 min til dejen er lækker smidig og glat.

3. Pak den ind i en plastpose eller lign. og stil på køl i ca. 1/2 time.

4. Imens laves fyldet ved at hakke basilikum fint og presse hvidløget og blande alle ingredienserne sammen.

5. Del evt. pastadejen i to og begynd nu at rulle den ud på din maskine. Start med den tykkeste funktion og kør den evt igennem et par gange. Arbejd dig stille og roligt til en tyndere pasta. Man skal kunne se igennem dejen.

6. Fordel nu fyldet på den lange pastaplade med jævne mellemrum og kom endnu et lag pastaplade ovenpå. Skær ud i firkanter som du lukker sammen, ved at trykke med en gaffel hele vejen rundt om raviolien.

7. Dæk dem til og stil på køl indtil de skal koges (de skal kun have ca. 4 min).

8. Lav saucen ved at snitte løg og hvidløg fint og steg i lidt olie til de er gyldne. Tilsæt de skiveskårne svampe og lad dem svitse med et par minutter. Tilsæt osten og lad den smelte ved svag varme. Fortynd nu saucen med fløde og evt. lidt mælk. Smag til med salt og peber.

9. Kog nu raviolierne i riglig saltet vand og anret dem på en tallerken med gorgonzolasaucen.

9 comments:

 1. Nøjjj, kunne godt lige spise sådan en portion, hvor ser det godt ud :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  ReplyDelete
 2. Hold da op hvor ser det lækkert ud, det er helt klart noget jeg må prøve at lave en dag :)

  Venlig Hilsen Eva

  ReplyDelete
 3. Tak Birthe, det smagte sørme ogs godt:)

  ReplyDelete
 4. Hej Eva,

  dejligt at "se" et nyt ansigt herinde:) Og sikke en fin blog du har. Glæder mig til at følge med i den:)

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 5. Hej. Jeg laver tit pasta selv - kan se din dej er perfekt - synes nogle gange det er svært at få den rigtige fløjlsbløde dej som hverken er for tør eller for lind.
  Tror at hemmeligheden er at blande flere meltyper som du gjorde og så ælte ælte ælte :-)

  Ser lækkert ud - og så thums up for at turde lave noget som din mand har en stærkt minde om fra sin hjembu/bedstemor - det er noget af en opgave
  /Erland

  ReplyDelete
 6. Åhhhh med åhhhhhhh på!
  Det er bare toppen af poppen inden for pasta. Jeg får straks lyst til at gå i gang!!

  Har lige siddet og kigget på din falafelopskrift .. det var så i går, jeg burde have researched. For har kogt en ordentlig bunke kikærter for så at finde ud af, at de ikke kan bruges til falafler i dag :( Men jeg glæder mig til at afprøve din opskrift inden så længe.
  Er der nogen mulighed for, at man kan "lynopbløde" nogle kikærter i løbet af f.eks. 5 timer - evt ved at overhælde dem med kogende vand nogle gange i løbet af dagen?
  Kh Hanne

  ReplyDelete
 7. Hej Erland, og velkommen til:)

  Ja jeg synes også at dejen blev rigtig god, selvom jeg ikk rigtig havde noget samligningsgrundlag, men den var i hvertfald rigtig nem at arbejde med.

  Ja det var lidt vovet at spille sig ud med gode minder, men han elskede heldigvis resultatet:)

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 8. Hej Hanne,

  Ja det er bare om at komme i gang;)

  Jeg har sendt dig en mail ang. falafel.

  Mvh
  Mariam

  ReplyDelete
 9. Hvor ser den pasta altså lækker ud, jeg har også sådan en pastamaskine stående ovre bag i skabet, måske jeg skulle gøre som du, finde den frem og få lavet noget lækkert pasta :-)
  Dejlig blog du har :-)
  Mvh Irene

  ReplyDelete