Monday 24 October 2011

Mad fra Libanon.

På grund af alt det flytteri, som jeg føler ikke rigtig har ende, har jeg været meget bag ud med at poste alle de lækkerier jeg står med i køkkenet når tiden tillader det. Det er specielt de libanesiske retter jeg plejer at udskyde lidt. Men nu synes jeg at i skal se lidt af dem. Så jeg tænkte, jeg bare ville uploade nogle billeder af retterne, og hvis nogen af retterne skulle friste, kan man bare spørge efter opskriften:) Ellers kan man bruge dem til inspiration...

  

Det her er en varm "salat", som hedder foul (hestebønner). Foul bliver spist som sen morgen ala brunch, enten blev alle grøntsagerne integreret i retten eller ved siden af så man selv kan sammensætte som man behager. Den består af hestebønner og kikærter som bliver lækkert beklædt med en dressing af olivenolie, pebermynte, hvidløg og citron.
Her serveret med det arabiske durumbrød.

Det skal man bruge (2 personer):

1 dåse foul, den libanesiske eller palæstinesiske udgave (halv kikærter, halv hestebønner) -fås hos samtlige grønthandlere
1 mellemstort fed hvidløg
saften fra en halv citron
en god sjat god olivenolie (måske 2-3 spsk.)
1 tsk salt

1 lille håndfuld hakket bredbladet persille
1 tomat i små tern
1 forårsløg finthakket
en stilk pebermynte hakket

1. Varm dåsens indhold op i en kaserole og lad bønnerne lige småsimre et par minutter.
2. Imens hakkes alle grøntsagerne.
3. I en passende skål presses hvidløgsfedet. Citronsaften, olivenolie og salt tilsættes.
4. Bønnerne tilsættes marinaden (uden væsken). De masses blidt så marinaden kommer godt ind i alle hjørner. Dette gøres bedst med en morter. Det skal ikke være til mos, men som på billederne.
5. Grøntsagerne tilsættes og der smages til med salt og citron.
Server varm/lunken med arabisk durumbrød.































Denne ret hedder Maaloube, som betyder "vendt". Grunden til navnet er, at risene efter de er færdigkogte i gryden i kyllingefond med kyllingen, aubergine og kartofler (evt. blomkål), bliver vendt ud i et fad. Den bliver typisk spist med en lækker tomat/løg salat eller med yogurt.

Her kommer opskriften (4-5 per.):


Kylling+fond:
1 hel kylling
1 løg
2 laubærblade
et par kardemomme kapsler
et par hele nellikker
salt og peber

Ris:
4-5 kartofler skåret i skiver og saltet
1 aubergine skåret i 1-1,5cm runde skiver og saltet
olie til friturestegning
1 hel kogt kylling
500g basmati ris
1liter kyllingefond
1 magi tern (kylling)
salt og peber

1. Start med at partere kyllingen i 8 stykker. Kog den i rigelig vand. Skum af og tilsæt løg, laubærblade, kardemomme, nellikker, salt og peber. Kog kyllingen mør. Si fonden fra og opløs magiternet i. Gem til senere brug.

2. Læg risne i blød i lunken vand i minimum 1/2 time. Jo længere man lægger ris i blød jo mindre vand skal man bruge til kogning og jo mere "løse" bliver de i den færdige ret.

3. Friturekog kartoflerne til gyldne og stil til side. Friturekog aubergine til gylden og stil til side.

4. I en stor tykbundet slip-let gryde kommes kartoflerne nederst i gryden. Den kogte kyllingen kommes ovenpå, derefter de stegte auberginer. Risne skylles flere gange under vandhanen indtil deres vand bliver klar. Risne kommes i gryden som det sidste lag. Der smages til med salt og peber og fonden hældes over til den lige akkurat eller knap nok dækker risne. gryden rystes lige engang så risne kommer godt ned i lagene.

5. Skru op for komfuret til kogepunktet og lad risne koge i 5-10min, skru ned for varmen og lad dem stå under låg og klare sig selv indtil al vandet er absorberet/fordampet og risne er gennemkogte med stadig lækre løse uden at være klumpede.

6. Tag et fad større end grydens diameter, læg det over gryden som et låg og vend grydens indhold ud på fadet. Server straks med en god tomatsalat, tzaziki, eller bare yogurt natural:)

Velbekommen:)





























Det her er endnu en sen morgenmadssalat som er lavet på modne tomater, feta og forårsløg toppet med tørret pebermynte, salt og olivenolie. Faktisk så er det en nem udgave af små "osteboller" kaldet shanklish, som er drænet yogurt rullet til små kugler med tomat, løg og forskellige krydderier.

Opskrift:

Feta ( jeg plejer at købe i grønthandleren en stor "dåse"/pakke hvor der er sådan nogle runde fetaoste i, jeg tror der nok er tale om 250g per ost, men bruger i hvertfald en halv af dem. så ca. 125 g) smuldret.
2 gerne modne tomater
1 lille forårløg
ca. 3 spsk god olivenolie
1 tsk tørret pebermynte
salt

Den smuldrede feta fordeles på en tallerken. Forårsløget hakkes fint og fordeles over. Tomaterne hakkes i små firkanter og kommes over som sidste lag. Der saltes, "olies" og drysses med pebermynte. Server med arabisk durumbrød eller server den som tilbehør til et større måltid:) Velbekomme!



Den her er en rigtig lækker fyldt laks som er libanesisk inspireret. Man plejer sædvanligvis at bruge hvid fisk, da laks ikke er særlig udbredt i Libanon og ellers er meget dyrt at købe. Den hedder Samake Harra som betyder "stærk fisk". Navnet kommer af dens fyld som er en blanding af en masse koriander, hvidløg og chili. Der er ikke rigtig nogen mål når jeg laver fyldet, men jeg skal alligevel forsøge mig.

Det skal man bruge:

1 hel laks
2 spsk blødt smør
en stor håndfuld hakket frisk koriander
1 hakket rød chili (efter smag)
hvidløg en masse, afhængig af fiskens størrelse, men vil sige sige 5 store fed (presset)
salt og peber
1 økologisk citron skåret i tynde skiver.

1. Vask laksen og dup den tør. Salt den godt ude og indvendigt. Skær nogen fordypninger gennem laksens skind så citronskiverne kan presses ind.
2. Bland de øvrige ingredienser til fyldet i en skål. og fordel det inde i laksen.
3. Steg fisken i ovnen ved ca. 220 grader i omkring 30-40 min (afhængig af størrelsen). Den må ikke få for meget, så bliver den tør og kedelig.

Server med en lækker syrlig salat og hjemmelavet pommes fritter:)
Velbekommen.

Her et billede af fyldet. I må undskylde den dårlige kvalitet.


De her rullede vindrueblade er helt sikkert en favorit. Det  er ikke en ret man bare lige begiver sig ud i, da den kan tage flere timer at tilberede. Normalt vis sidder man aftenen før og ruller dem og først dagen efter tilbereder dem. Man kan lave den i to forskellige udgaver en vegetarisk og en med kød. Den her er med kød, som jeg selv er mest vild med. Bladene bliver fyldt med en ris og kød blanding, bliver trykket sammen i en gryde meget tæt og kogt med kød stykker og diverse grønt.


Det skal man bruge (ingen rigtige mål):

En god stak vindrueblade (kan købes færdigkogte ellers pluk dem i haven og kog dem selv)

Fyld:
ris (afhængig af hvor mange blade man har)
hakket oksekød (halvt så meget som ris)
lidt hakket persille
salt
peber

Gode stykker kød med ben f.eks kalvebryst eller lammeriben/bryst gerne lidt fede
1 løg
et par laubærblade
nellikkefrø
kardemommefrø

evt:
et par kartofler og gulerødder skåret i ringe
1 løg skåret i ringe

1. Kog vindruebladene i rigelig med saltet vand. Sæt dem til afkøling på en si.

2. lav fyldet imens ved at blande alle ingredienser til noget der minder om en fars. Jo mere kød jo mere gavmild er man;)

3. Sådan her bliver de rullet... kom fyldet på i midten af bladet så de kan formes som små fingre. fold siderne ind mod midten:


Start nedefra med at folde til det bliver en rulle på størrelse med en finger


Og her er de klar til at blive linet op i en gryde...


4. I en tykbundet gryde koges kalve/lammebenene 3/4 møre. Først koger man op, skummer af og derefter tilsætter løg og krydderier. Man kan bruge en trykkoger så går det hele meget hurtigere:) Men husk at man ikke behøves at koge kødet helt mørt, da det skal koges med vindruebladene også. fonden fra kødet gemmes.

5. I en tykbundet gryde anrettes halvdelen af kødet nederst i gryden. Ovenpå de ringskåret grøntsager. Derefter begynder man med vindruebladerullerne. De skal lines op side om side MEGET tæt, nærmest trykket sammen. De skal helst ikke have plads til at gå fra hinanden når de koger. Man liner dem op lag på lag i forskellige retninger og til sidst allerøverst den sidste halvdel af kødet.

6. Tilsæt fond fra kødet til det dækker halvdelen af grydens indhold og tag en tallerken som passer til grydens diameter og pres ned mod grydens indhold. Det er vigtigt at der kommer noget vægt på fra oven så vindruebladerullerne ikke går fra hinanden under kogning. kom evt noget ekstra tungt oven på tallerkenen.

7. Kog op, kom låg på og skru ned og lad gryden simre et par timer til vindreuebladene er blevet møre og ikke hårde at bide over. Tilsæt evt lidt ekstra fond hvis du føler at gryden er ved at tørre ud.

8. Vend grydens indhold ud på et dybt fad. Pas på! Gør det med omtanke og pas på den resterende væske ikke sprøjter ud over det hele. 

9. Server med arabisk brød og spis gerne af fadet allesammen mens i dypper brødet ned i sovsen.

Held og lykke og velbekomme:)


21 comments:

  1. Måske lige undtaget den sidste, så synes jeg det hele ser lækkert ud, så post du bare opskrifterne :-)

    /Britt - læser tit, kommenterer sjældent.

    ReplyDelete
  2. Hej Britt:)

    Tak for din kommentar og velkommen til (her elsker vi kommentarer, så vær' endelig gavmild!:)) Jeg vil se om jeg kan uploade opskrifterne hurtigst muligt:)

    Mvh
    Mariam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg kunne godt tænke mig opskrifterne på alle de Libanensiske retter.
      Det hele ser super lækkert ud

      Delete
    2. Hej Anonym,

      Så har jeg oploaded opskrifterne, mangler vindruebladene, men de må komme på et senere tidspunkt. Håber du kan bruge dem:)

      Mvh
      Mariam

      Delete
    3. Hej,

      Vil du ikke venligst oploade opskriften med vindruebladene, den ser total lækker ud.

      Delete
  3. Hej.
    Dine billeder ser rigtig spændende ud. Jeg vil glæde mig til opskrifterne/ Helle

    ReplyDelete
  4. Det ser super lækkert ud... kunne godt være jeg skulle begive mig ud i vindrueblade-rullerne... det smager nemlig skønt, har bare ikke lavet dem selv endnu....

    ReplyDelete
  5. Hej!
    Jeg leder efter en opskrift på hvor der er mandler, løg i kyllingen, m/ ris til, er det noget du kan hjælpe mig med. På forhånd tak....Hilsen Marianne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Marianne,

      Jeg er ikke helt med på hvad det er for en ret du leder efter? Er det en libanesisk opskrift? i så fald kan du ikke komme med lidt flere detaljer? Er det en kylling stegt i ovnen med ris-fyld og andet?

      Glæder mig til at høre nærmere:)

      Mvh
      Mariam

      Delete
  6. Hej Mariam

    Meget lækkert. Du må gerne sætte nogle flere opskrifter på. Jeg snupper Maalouben til min gæster på lørdag.

    Hilsen Anette

    ReplyDelete
  7. Hej igen Mariam

    Mine gæster og jeg selv, syntes din Maaloub var SUPER. Tak for opskriften.

    Hilsen

    Anette

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anette,

      Det er jeg sørme glad for at høre:) håber at der er flere opskrifter som synes interessante:)

      Mvh
      Mariam

      Delete
  8. Hej Mariam.

    Jeg er selv halv libaneser, men har desværre aldrig bevæget mig ud i den libanesiske madkunst. Det vil jeg så gerne igang med nu, - så du må MEGET gerne poste flere opskrifter! :-) Det libanesiske køkken er jo fantastisk! Er lige kommet hjem fra min sommerferie dernede, - så nu savner jeg jo al den fantastiske mad!

    Med venlig hilsen

    Maya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Maya,

      Jamen det glæder mig at mange kan lide libanesisk mad, for ja det smager helt fantastisk:) Jeg vil selvfølgelig sørge for at komme med mange flere opskrifter:)
      Der er desuden flere libanesiske opskrifter under "labels" -> "Libanesisk" i højre side af bloggen.

      Mvh
      Mariam

      Delete
  9. Salamualeikum.

    Alt dit mad ser rigtig lækkert ud. Det dejligt du er så detaljeret i dine opskrifter, så kan man nemlig følge med..:)
    Jeg er nemlig ikke vant til at lave så meget arabisk mad, selvom jeg er araber hehe. Men din bloger en rigtig god hjælp. Tusind tak for det.

    Med Venlig Hilsen Jasmin..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jasmin,

      Tak skal du have:)
      Jeg har ikke delt så mange libanesiske/arabiske opskrifter endnu men håber på at kunne få det gjort i den næste stykke tid:)
      Men det glæder mig at du kan få glæde af min blog:)

      Mvh
      Mariam

      Delete
  10. Lækre opskrifter! Ved du om foul kan fryses? Det kunne nemlig være lidt nemmer at lave én stor portion.
    Vh. Julie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kære Julie,
      Normalt vil man ikke fryse foul ned som er lavet på dåser. Det man kan fryse ned er hvis man laver hestebønnerne fra bunden, altså bruger tørrede hestebønner som man koger, ligesom man ville gøre med kikærter eksemeplvis. Så kan man koge en stor pose og dele op i portioner som man fryser ned og tager op når man gerne vil lave en lækker skål foul. Jeg vil ikke anbefale at fryse foul ned som er færdigtilberedt, altså med olie, citron og hvidløg og evt grøntsager.

      Mvh
      Mariam

      Delete
  11. Wow det seer lækkert ud! Jeg vil prøve at se om det kan lade sig gøre at lave fisken på min udendørsovn ( http://www.morso.dk/produkt/morsoe-forno )

    ReplyDelete
  12. Hej, Jeg har været libanesisk gift og boede dernede,flere gange.Når mine hørte vi skulle ha foul,blev der spurgt om det med eller uden kød. Det var ikke altid nemt og være husmor i Libanon,især hvis pengene var små, men der kunne man også lave et sundt måltid,ud af grønne limser ,ris og løg,salat M,Chatrer ,det smager fantastisk. Libanisk mad er billig op sundt , fisk er meget dyrt,og du piftet retterne lidt op, der ser så godt.Min livret er cousa laban😊vh Tina Elhomsi

    ReplyDelete
  13. Hej, Jeg har været libanesisk gift og boede dernede,flere gange.Når mine hørte vi skulle ha foul,blev der spurgt om det med eller uden kød. Det var ikke altid nemt og være husmor i Libanon,især hvis pengene var små, men der kunne man også lave et sundt måltid,ud af grønne limser ,ris og løg,salat M,Chatrer ,det smager fantastisk. Libanisk mad er billig op sundt , fisk er meget dyrt,og du piftet retterne lidt op, der ser så godt.Min livret er cousa laban😊vh Tina Elhomsi

    ReplyDelete