Wednesday, 24 November 2010

Tiramisu med jordbær


Tiramisu på italiensk betyder "A pick me up" på engelsk, altså er det en form for energibooster. Navnet refererer nok til indholdet af kaffe, som jo er kendt for den opkvikkende effekt fra coffeinen. I hvertfald er Tiramisu ikke bare en opkvikkende dessert med en super lækker en af slagsen. Den er utrolig simpel og ikke mindst nem at lave, og så smager den endda endnu bedre næste dag. Jeg kan varmt anbefale den, hvis man skal have gæster eller bare forkæle sig selv, som jeg gjorde da jeg lavede den i går:) Vil man give den et sommerpift skal man servere den med jordbær, som passer rigtig godt til. Min version er uden alkohol, da den jo skal være for alle:)

Det skal du bruge:

1 pakke ladyfingers
1-2 dl kold stærk kaffe
1 bk mascarpone (250g)
60g sukker
3 æg pastauriseret (delt i hvider og blommer)
2 tsk vanilie
revet mørk chokolade
friske jordbær

1. Mascarpone, sukker, blommerne fra æggene og vanilien piskes godt sammen til en creme. Hviderne piskes stive og vendes i cremen.

2. Ladyfingers fordeles i et fad og spædes med den stærke kaffe, cirka en teske per ladyfinger. Jeg kan godt li at lave dobbeltlag, så del cremen i to og begynd med et lag ladyfingers, et lag tiramisu creme, et lag ladyfingers og til sidst et lag creme øverst.

3. Lad nu tiramisuen stå i køleskabet i nogen timer, så ladyfingerne bliver rigtig bløde og riv c mørk hokolade på den, inden servering. Server også med friske jordbær skåret i halve.

Velbekommen!

Tuesday, 23 November 2010

Gang Deang - Rød Karry med Kongerejer, kokosmælk og grøntsager


Den her Thai-ret er min ynglings. I sin tid da jeg lærte min nuværende mand at kende plejede vi altid at gå ned til en lille take-away thai ved enden af nyhavn og bestille to kokosmælk retter, enten med rød karry, panang eller grøn karry, og derefter gå ned i dronningens have og sidde der i solen og spise vores mad. Det var lidt uhandy med sovs og ris og rejer med haler, men det var det hele værd:) Efterhånden kunne vi godt se at det måske ville gå hen og blive lidt for dyrt hvis skulle spise der så ofte, så det endte med at jeg stod og kiggede hvordan de lavede retten og gik derefter hjem og udviklede den selv. og så på min lidt egen måde:)
Kongerejerne plejer jeg at købe hos min lokale grønthandler på nørrebro til 80kr kilo, og den røde karrypasta fås i de fleste store supermarkeder, føtex, irma, superbest m.f, ellers også hos grønthandleren på nørrebro:) 
Det skal man bruge:

1 1/2 dåse kokosmælk
2 spsk rød karrypasta
Kongerejer nok til 2 personer (ca. 15 stk.)

En lille bakke sukkerærter (sugarsnacks)
2 gulerødder
1 lille dåse ananas
1/2 dåse babymajs
1 lille dåse bambusskud
Godt med champignoner
1 peberfrugt, evt i forskellige farver
et drys sukker
lidt salt og peber

Ved servering drys evt. med lidt grofthakket cashewnødder

1. Varm en wok og svits den røde karry ganske lidt. Hæld kokosmælken over og lad det koge lidt op. Skru derefter ned for varmen, indtil grøntsagerne er ordnet.

2. Peberfrugt og gulerødder skæres i stave og champignoner skæres i kvarte. De tilsættes Kokosmælken sammen med de vaskede sukkerærter.
3. 5 min. efter, grøntsagerne skal stadig have deres faste konsistens, tilsættes ananas, babymajs og bambusskud (vandet fra dem sies selvfølgelig fra).

4. Det hele simre i 5-10 min, mens kongerejerne gøres klar. Kongerejernes skal pilles af og halen efterlades på. Der laves et snit langs "ryggen" af rejen og den sorte tråd, der er langs snittet, fjernes. Det er ikke på alle rejer den er sort, kan også være gennemsigtig i farven.
5. Smid de pillede kongerejer i wokken og lad det hele simre indtil rejerne har skiftet farve fra mørke til lyserøde. Rejer skal ikke ha' så meget, da de ellers bliver seje. Smag til med sukker, salt og peber og server med ris.

Velbekommen!

Friday, 19 November 2010

Mokkabanankage med mandler og daim


Banankage skal være rig på chokolade og nødder og ikke mindst være dejlig saftig med så meget banan som muligt. Der findes mange forskellige opskrifter på banankage, men mange er lidt tørre synes jeg, der bliver brugt for meget mel. Her er min udgave som jeg udfra mange opskrifter har eksperimenteret mig frem til.

Det skal man bruge:

175g smør
250g sukker
4 æg
4 bananer
1 dl kold kaffe
1 tsk vanilie
1 tsk kanel
knivsspids stødt nellikker og kardemmome
220g mel
1 1/2 tsk bagepulver
50-75g nødder
50g mørkchokolade + 100g til glasur
1 Daimbar

1. Sukker og smør røres sammen til det er hvidt og blødt. Æggene piskes i et ad gangen. Rør godt mellem hvert æg.

2. Bananerne moses med kaffen, og tilsættes. Tænd ovnen på 180 grader -ikke varmluft.

3. Melen blandes med bagepulver og alle krydderierne, og sigtes i blandingen lidt efter lidt under omrøring med dejskraber. Hakket nødder og chokolade vendes i dejen.

4. Dejen hældes i en smurt form, eller en form med bagepapir, og bages i en ad de nederste riller i ca. 40 min.

5. Hak resten af den mørkechokolade mens kagen bager i ovnen. Når kagen er færdig kommes den hakkede chokolade på den stadig varme kage og man kan efter nogen sekunder begynde at spredes den smeltede chokolade ud over hele kagen.

6. Daimen hakkes også i mindre stykker og spredes udover kagen når den smeltede chokolade er halvt størknet.

Velbekommen!

Wednesday, 17 November 2010

Lammekoteletter m. flødekartofler og pakker af æbler og svesker


I dag var jeg nede hos min lokale slagter og fik sådan lyst til de lammekoteletter han havde i vinduet. På meget kort tid havde jeg mit hoved forestillet hvad de skulle serveres med; flødekartofler og små staniolpakker med æbler og svesker. Kombinationen af de sure æbler, de søde svesker og kødet var simpelthen så lækker, man kom helt i julestemning:) Det gik meget hurtigt og hele arrangementet krævede ikke så meget opmærksomhed.

Det skal man bruge:

Flødekartofler:
Så mange kartofler man kan spise skåret i tynde ringe
Fløde og mælk så det lige dækker kartoflerne (2/3 fløde, 1/3 mælk)
Til et lille fad til 2 personer, bruges et fed hvidløg (finhakket), 1/2 lille løg (finhakket), 1/2 tsk friskkværnet muskat, salt og peber.
Revet mozzeralaost til gratinering.

4 lammekoteletter

Æble- sveskepakker:
3 æbler
håndfuld  stenfri svesker
friskkværnet peber
2 nellikkerfrø

1. Kartoffelringene kommes i et ovnfast fad og krydres med hvidløg, løg, muskat, salt og peber. fløden og mælken hældes på og fadet stilles på nederste rille i ovnen ved 250 grader - ikke varmluft. de skal ca. have 45 min.

2. Staniolåakkerne med æble og sveske gøres klar. Æblerne skæres i tykke både og kernehuset skæres fra. æblerne og sveskerne deles i to lige tore potioner og anrettes på en stykker staniol. krydres med peber og et nellikkerfrø, og smides i ovnen 15 min. inden kartoflerne er færdige. Samtidig gratineres flødekartoflerne med revet mozzerallaost.

3. Kotelletterne kan nu steges på en grillpande uden fedt. De krydres med salt og peber og steges 3-4 min på hver side.

Velbekommen

Tuesday, 16 November 2010

Æbletærte m. kanel og mandelflager


Mmmm æblekage...den her kan man ikke få nok af. Det er en opskrift jeg har taget fra Nanna Simonsens "Smag på Danmark", og den kan helt sikkert anbefales. I min opskrift har jeg skiftet ingefæren ud med kardemomme og vanilie og tilføjet lidt ekstra æbler, men det gør den ikke dårligere! Dejlig luftig og smager dejligt af en masse varme krydderier og æbler.

Det skal man bruge:

175g smør + lidt til formen
175g sukker
3 æg
revet skal fra en 1/4 økologisk citron
1 tsk vanilie
125 g hvedemel + lidt til formen
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk stødt nellike
1/2 tsk stødt kardemomme
en knivspids revet muskat
3-5 æbler
1/2 tsk kanel
1 spsk sukker
et drys mandelflager

1. Rør smør og sukker sammen så det er hvidt og blødt. tilsæt æggene, et ad gangen, og rør godt mellem hvert æg. Tilsæt citronskal og vanilie.

2. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det og krydderierne i.  Ovnen tændes på 200 grader -ikke varmluft.

3. Smør en sprigform eller tærteform med smør og drys med et tyndt lag mel, og bank det overskyddende ud.

4. Vask og tør æblerne, halver og fjern kernehus, blomst og stilk.  Skær dem i både og læg halvdelen i bunden af formen og fordel dejen udover.

5. Arranger resten af æblerne flot oven på dejen og drys med kanel, sukker og mandler.

6. Bag kagen i midten af ovnen i ca. 45 min. Brug en strikkeping eller andet til at se om kagen er færdig. Når kagen er færdig og afkølet tages den ud af formen.

7. Server med en lille ske creme fraiche. Velbekommen:)

Kyllingeboller i Karry


I går besluttede jeg mig for at nu var det tid til at lave mad igen. Nu var det nok med den kvalme, den skulle ikke bestemme over mig! Jeg fik sådan lyst til duften af karry og hvad er bedre end så at lave boller i karry... Jeg har lavet en lidt anden udgave og brugte hakket kyllingekød i stedet for okse. Jeg servede den sammen med løse ris og en hurtig råkost af gulerod og æble med en dressing af hvidløg, citron og olivenolie. Det smagte herligt og farverne passede så fantastisk godt sammen:)

Det skal man bruge:

Kødboller:
450-500 gram hakket kyllingekød
1 dl. mel
1 æg
1 revet løg
1,5 dl. mælk
salt og peber (evt. anden krydderi)

Krydderbuket:
1 laubærblad
et par nellikerfrø
et par kardemommefrø
1 løg
en gulerod
et par kviste krydderurter (persille, timien mf.)
salt
vand

Karrysovs:
2 små æbler eller 1 stort
1 løg
1 spsk smør
3 tsk karry
2 spsk mel
4-8 dl. bouillon fra kødbollerne
1 dl fløde
lidt revet muskat
salt og peber

1. Sæt  saltet vand over i en gryde med stor overflade og tilsæt krydderbuketten. Bland alle ingredienserne til kødbollerne rigtig godt i et par minutter, evt. med en håndmixer. Farsen skal være lidt lind i det.

2. Når vandet koger, dyppes en teske ned i vandet og man former små kødboller med skeen og ens håndflade. Kødbollerne smides i den kogende vand og koges indtil de er faste (8-10 min) det kan kun koges et lag kødboller ad gangen.

3. Når alle kødbollerne er kogt færdige siges suppen og gemmes til brug i karrysovsen.

4. Løget hakkes fint og æblet skrælles og rives. løgene dampes til de er bløde i lidt smør. de må ikke tage farve. Æblet og karry tilsættes og svitses i et par minutter.

5. Melen tilsættes og det røres kraftigt og hele tiden indtil al melen er blevet optaget i løgblandingen. Begynd nu at tilsætte lidt bouillon i lidt efter lidt mens der piskes konstant. Bliv ved indtil sovsen har fået en passende tykkelse. Husk på at sovsen bliver endnu tykkere når den bliver lidt afkølet.

6. Tilsæt nu fløden, muskat og kødbollerne og lad retten stå og små simre i ca. 10-15 minutter så smagen fremhæves rigtig godt.

7. Server med råkost og løseris. Velbekommen:)

Tuesday, 2 November 2010

Cheesecake med symfoni af bær

Sidste weekend havde vi fødselsdagsfest derhjemme. Som til mange andre fødselsdagsfester  står den jo på kæmpe dessertbord. Hjemme hos os har vi ikke rigtig dyrket boller og varm kakao, men til gengæld en masse kager udover lagkagen selvfølgelig. Jeg vil langt om længe gerne dele den første dessert med jer. Det bliver familiens berømte cheesecake, som man bare ikke kan få nok af. Der er ikke et øje tørt ved bordet, og man skal være virkelig underlig hvis man ikke tager en nummer to portion:)


Det skal man bruge:

Bund:
3/4 pakke digestive (smuldret)
2 spsk smør smeltet

Fyld:
4 æg
200 ml sukker
1 tsk vanilie
600 g flødeost (3 pakker)

Toppen:
1 pk cremefraiche 9%
1 tsk vanilie
1 spsk sukker
1 pose frosne bær (evt. friske)


1. Kiksne og den smeltede smør smuldres godt sammen på et stykke bagepapir i en rund form som kagen skal bages i, så kiksen suger al smøren til sig. Pres kiksemassen ud i bunden af formen, til et tyndt lag.

2. Æg, sukker og vanilie piskes rigtig godt sammen, til det bliver en hvid tykkere masse. Flødeosten  tilsættes og der piskes yderligere til en ensartet masse. hæld osteblandingen ud over kiksebunden og stil formen i midten af ovnen og bad i ca. 35 min ved 180 grader (ikke varmluft). Kagen er færdig når den er lidt gylden nogen steder på overfladen, og hvis man stikker en bagenål i den er den tør.

3. I mellemtiden rører man blandingen af cremefraiche sammen (cremefraiche, sukker og vanilie). Denne spredes ud over kagen mens den er varm.

4. Stil nu kagen til afkøling, helst til dagen efter, eller mindst 4 timer. Jo mere man afkøler en cheesecake jo bedre smager den.

5. Varm bærene varmes lige akurat op i en kasserole, så evt. bakterier dør og afkøles før de spredes over den afkølede kage.

Velbekommen:)

Monday, 1 November 2010

"Tuna balls" i tomatsovs med ananas og boghvedepasta


Er man til noget hurtigt en dag eller er det sidst på måneden hvor lommerne føles lette, er det her en perfekt ret at lave. Den er billig, simpel og så smager den bare rigtig godt. Man kan også gemme nogle af tunfrikadellerne til en lækker rugbrødsmad dagen efter.

Det skal man bruge:

Tunfrikadellerne:
2 dåser tun
2 små æg eller 1 stort
1 fed hvidløg (presset)
1 løg (hakket fint)
1 dl mælk
50-100g. fetaost (smuldret)
mel eller rasp til at samle farsen
1 tsk revet muskat
salt og peber

Sovsen:
1 løg (hakket)
3 tomater (hakket)
1 dåse hakket flåede tomater
en lille håndfuld friske krydderurter (timian, oregano, basilikum) eller tørrede (hakket)
1 lille dåse ananas
salt og peber

Boghvedepasta eller alm. fuldkornspasta
Revet parmasan eller anden ost

1. Bland alle ingredienserne til tunbollerne og rør det godt sammen så den bliver en ensartet masse. Form farsen til små boller eller frikadeller og steg dem i lidt smør og olie.

2. Tag tunbollerne op af gryden og brug den samme gryde til at tilberede sovsen. Svits løget til de bløde og kom krydderurterne ved. Svits i et par minuter og tilsæt de hakkede tomater. Kog sovsen op og lad den simre i ca. 10 min. smag til med salt og peber.

3. Tilsæt tunbollerne og ananasen og lad sovsen koge i yderliger 10 min.

4. I mellemtiden har man kogt pastaen al dente. Og det hele anrettes på en tallerken med revet ost drysset på.

Velbekommen:)