Monday, 24 October 2011

Mad fra Libanon.

På grund af alt det flytteri, som jeg føler ikke rigtig har ende, har jeg været meget bag ud med at poste alle de lækkerier jeg står med i køkkenet når tiden tillader det. Det er specielt de libanesiske retter jeg plejer at udskyde lidt. Men nu synes jeg at i skal se lidt af dem. Så jeg tænkte, jeg bare ville uploade nogle billeder af retterne, og hvis nogen af retterne skulle friste, kan man bare spørge efter opskriften:) Ellers kan man bruge dem til inspiration...

  

Det her er en varm "salat", som hedder foul (hestebønner). Foul bliver spist som sen morgen ala brunch, enten blev alle grøntsagerne integreret i retten eller ved siden af så man selv kan sammensætte som man behager. Den består af hestebønner og kikærter som bliver lækkert beklædt med en dressing af olivenolie, pebermynte, hvidløg og citron.
Her serveret med det arabiske durumbrød.

Det skal man bruge (2 personer):

1 dåse foul, den libanesiske eller palæstinesiske udgave (halv kikærter, halv hestebønner) -fås hos samtlige grønthandlere
1 mellemstort fed hvidløg
saften fra en halv citron
en god sjat god olivenolie (måske 2-3 spsk.)
1 tsk salt

1 lille håndfuld hakket bredbladet persille
1 tomat i små tern
1 forårsløg finthakket
en stilk pebermynte hakket

1. Varm dåsens indhold op i en kaserole og lad bønnerne lige småsimre et par minutter.
2. Imens hakkes alle grøntsagerne.
3. I en passende skål presses hvidløgsfedet. Citronsaften, olivenolie og salt tilsættes.
4. Bønnerne tilsættes marinaden (uden væsken). De masses blidt så marinaden kommer godt ind i alle hjørner. Dette gøres bedst med en morter. Det skal ikke være til mos, men som på billederne.
5. Grøntsagerne tilsættes og der smages til med salt og citron.
Server varm/lunken med arabisk durumbrød.































Denne ret hedder Maaloube, som betyder "vendt". Grunden til navnet er, at risene efter de er færdigkogte i gryden i kyllingefond med kyllingen, aubergine og kartofler (evt. blomkål), bliver vendt ud i et fad. Den bliver typisk spist med en lækker tomat/løg salat eller med yogurt.

Her kommer opskriften (4-5 per.):


Kylling+fond:
1 hel kylling
1 løg
2 laubærblade
et par kardemomme kapsler
et par hele nellikker
salt og peber

Ris:
4-5 kartofler skåret i skiver og saltet
1 aubergine skåret i 1-1,5cm runde skiver og saltet
olie til friturestegning
1 hel kogt kylling
500g basmati ris
1liter kyllingefond
1 magi tern (kylling)
salt og peber

1. Start med at partere kyllingen i 8 stykker. Kog den i rigelig vand. Skum af og tilsæt løg, laubærblade, kardemomme, nellikker, salt og peber. Kog kyllingen mør. Si fonden fra og opløs magiternet i. Gem til senere brug.

2. Læg risne i blød i lunken vand i minimum 1/2 time. Jo længere man lægger ris i blød jo mindre vand skal man bruge til kogning og jo mere "løse" bliver de i den færdige ret.

3. Friturekog kartoflerne til gyldne og stil til side. Friturekog aubergine til gylden og stil til side.

4. I en stor tykbundet slip-let gryde kommes kartoflerne nederst i gryden. Den kogte kyllingen kommes ovenpå, derefter de stegte auberginer. Risne skylles flere gange under vandhanen indtil deres vand bliver klar. Risne kommes i gryden som det sidste lag. Der smages til med salt og peber og fonden hældes over til den lige akkurat eller knap nok dækker risne. gryden rystes lige engang så risne kommer godt ned i lagene.

5. Skru op for komfuret til kogepunktet og lad risne koge i 5-10min, skru ned for varmen og lad dem stå under låg og klare sig selv indtil al vandet er absorberet/fordampet og risne er gennemkogte med stadig lækre løse uden at være klumpede.

6. Tag et fad større end grydens diameter, læg det over gryden som et låg og vend grydens indhold ud på fadet. Server straks med en god tomatsalat, tzaziki, eller bare yogurt natural:)

Velbekommen:)





























Det her er endnu en sen morgenmadssalat som er lavet på modne tomater, feta og forårsløg toppet med tørret pebermynte, salt og olivenolie. Faktisk så er det en nem udgave af små "osteboller" kaldet shanklish, som er drænet yogurt rullet til små kugler med tomat, løg og forskellige krydderier.

Opskrift:

Feta ( jeg plejer at købe i grønthandleren en stor "dåse"/pakke hvor der er sådan nogle runde fetaoste i, jeg tror der nok er tale om 250g per ost, men bruger i hvertfald en halv af dem. så ca. 125 g) smuldret.
2 gerne modne tomater
1 lille forårløg
ca. 3 spsk god olivenolie
1 tsk tørret pebermynte
salt

Den smuldrede feta fordeles på en tallerken. Forårsløget hakkes fint og fordeles over. Tomaterne hakkes i små firkanter og kommes over som sidste lag. Der saltes, "olies" og drysses med pebermynte. Server med arabisk durumbrød eller server den som tilbehør til et større måltid:) Velbekomme!



Den her er en rigtig lækker fyldt laks som er libanesisk inspireret. Man plejer sædvanligvis at bruge hvid fisk, da laks ikke er særlig udbredt i Libanon og ellers er meget dyrt at købe. Den hedder Samake Harra som betyder "stærk fisk". Navnet kommer af dens fyld som er en blanding af en masse koriander, hvidløg og chili. Der er ikke rigtig nogen mål når jeg laver fyldet, men jeg skal alligevel forsøge mig.

Det skal man bruge:

1 hel laks
2 spsk blødt smør
en stor håndfuld hakket frisk koriander
1 hakket rød chili (efter smag)
hvidløg en masse, afhængig af fiskens størrelse, men vil sige sige 5 store fed (presset)
salt og peber
1 økologisk citron skåret i tynde skiver.

1. Vask laksen og dup den tør. Salt den godt ude og indvendigt. Skær nogen fordypninger gennem laksens skind så citronskiverne kan presses ind.
2. Bland de øvrige ingredienser til fyldet i en skål. og fordel det inde i laksen.
3. Steg fisken i ovnen ved ca. 220 grader i omkring 30-40 min (afhængig af størrelsen). Den må ikke få for meget, så bliver den tør og kedelig.

Server med en lækker syrlig salat og hjemmelavet pommes fritter:)
Velbekommen.

Her et billede af fyldet. I må undskylde den dårlige kvalitet.


De her rullede vindrueblade er helt sikkert en favorit. Det  er ikke en ret man bare lige begiver sig ud i, da den kan tage flere timer at tilberede. Normalt vis sidder man aftenen før og ruller dem og først dagen efter tilbereder dem. Man kan lave den i to forskellige udgaver en vegetarisk og en med kød. Den her er med kød, som jeg selv er mest vild med. Bladene bliver fyldt med en ris og kød blanding, bliver trykket sammen i en gryde meget tæt og kogt med kød stykker og diverse grønt.


Det skal man bruge (ingen rigtige mål):

En god stak vindrueblade (kan købes færdigkogte ellers pluk dem i haven og kog dem selv)

Fyld:
ris (afhængig af hvor mange blade man har)
hakket oksekød (halvt så meget som ris)
lidt hakket persille
salt
peber

Gode stykker kød med ben f.eks kalvebryst eller lammeriben/bryst gerne lidt fede
1 løg
et par laubærblade
nellikkefrø
kardemommefrø

evt:
et par kartofler og gulerødder skåret i ringe
1 løg skåret i ringe

1. Kog vindruebladene i rigelig med saltet vand. Sæt dem til afkøling på en si.

2. lav fyldet imens ved at blande alle ingredienser til noget der minder om en fars. Jo mere kød jo mere gavmild er man;)

3. Sådan her bliver de rullet... kom fyldet på i midten af bladet så de kan formes som små fingre. fold siderne ind mod midten:


Start nedefra med at folde til det bliver en rulle på størrelse med en finger


Og her er de klar til at blive linet op i en gryde...


4. I en tykbundet gryde koges kalve/lammebenene 3/4 møre. Først koger man op, skummer af og derefter tilsætter løg og krydderier. Man kan bruge en trykkoger så går det hele meget hurtigere:) Men husk at man ikke behøves at koge kødet helt mørt, da det skal koges med vindruebladene også. fonden fra kødet gemmes.

5. I en tykbundet gryde anrettes halvdelen af kødet nederst i gryden. Ovenpå de ringskåret grøntsager. Derefter begynder man med vindruebladerullerne. De skal lines op side om side MEGET tæt, nærmest trykket sammen. De skal helst ikke have plads til at gå fra hinanden når de koger. Man liner dem op lag på lag i forskellige retninger og til sidst allerøverst den sidste halvdel af kødet.

6. Tilsæt fond fra kødet til det dækker halvdelen af grydens indhold og tag en tallerken som passer til grydens diameter og pres ned mod grydens indhold. Det er vigtigt at der kommer noget vægt på fra oven så vindruebladerullerne ikke går fra hinanden under kogning. kom evt noget ekstra tungt oven på tallerkenen.

7. Kog op, kom låg på og skru ned og lad gryden simre et par timer til vindreuebladene er blevet møre og ikke hårde at bide over. Tilsæt evt lidt ekstra fond hvis du føler at gryden er ved at tørre ud.

8. Vend grydens indhold ud på et dybt fad. Pas på! Gør det med omtanke og pas på den resterende væske ikke sprøjter ud over det hele. 

9. Server med arabisk brød og spis gerne af fadet allesammen mens i dypper brødet ned i sovsen.

Held og lykke og velbekomme:)


Wednesday, 12 October 2011

Kyllingefillet med sprødstegt skind, hvid bønnesalat, fennikelråkost m. granatæble og honningbagt figen

I dag stod den på kylling. Jeg havde købt mig en hel kylling på fødsesldagstilbud i føtex til kun 35kr. Normalt plejer jeg bare at tilberede hele kyllingen på en eller anden måde, men denne gang vil jeg prøve at se hvor langt den kan række, så jeg startede med den bryst, som jeg filletterede af kyllingen og gemte resten i fryseren til en anden gang.


Igen i dag er jeg blevet inspireret af Claus Meyers salatværksted, denne gang med en fennikelråkost, som jeg lige gav et ekstra pift med granatæble, som min mor havde taget med hjem fra Egypten. Udover det lavede jeg en lækker bønnesalat med både hvide og grønne bønne, appelsinfilletter, spinatblade og bagte hvidløgsfed. Jeg havde også et par figner tilbage i køleskabet som blev honningbagt i ovnen. Et lækkert og farverigt måltid:)

Det skal man bruge (2 personer):

2 kyllingefilletter med skind
en håndfuld frisk rosmeron og timian (hakket)
salt og peber
smør og olie til stegning

Bønnesalat:
250g bønner (blandet hvide og grønne)
en stor håndfuld spinatblade
1 appelsin skåret i filletter
1 hvidløgshoved
1 spsk hørfrøolie
1 spsk olivenolie
1 spsk hindbæreddike
1 lille rosmerinkvist (finhakket)
1 lille fed hvidløg (finhakket)
1 cm frisk rød chili (finhakket)
1 spsk honning

2 figner
2 tsk honning

Fennikelråkost:
1 lille fennikel (i tynde skiver med mandolinjern)
en håndfuld granatæblekerner
citron
 1 lille fed hvidløg (finhakket)
olivenolie
honning
salt og peber

1. Gnid kyllingefilletterne godt ind i salt, peber og de hakkede krydderurter. Kom godt ind under skinden. lad hvile lidt mens du tilbereder salaterne.

2. Bønnerne vaskes og enderne nippes af med en kniv. Kom dem i et ovnfast fad og drys med salt og lidt olivenolie. det hele hvidløgshovede kommes også fed. Fignerne skæres halvt igennem i kvarte og smøres indevendigt med honning.  Kommes også i fadet og det hele bages i/grilles i ovnen ved varmluft i ca. 20 min ved 250 grader. Giv evt. hvidløget lidt længere tid, indtil du kan mærke at fedne er blevet bløde.

3. Bland ingredienserne til råkosten og smag til med, citron, hvidløg, olie, honning, salt og peber. Brug bare fingrene til at få blandet salaten godt, så fennikelen suger marinaden godt til sig.


4. Steg kyllingefilletterne i smør og olie, først på skindsiden til den bliver flot gylden og lækker sprød. Derefter den anden side indtil gennemstegt. ca. 7 min. Steg skindsiden endnu engang i 1 minut.

5. Bland alle marinade ingredienserne til bønnesalaten, og vend spinatblade, grillede bønner, hvidløgsfedne (smuttet ud af deres skal) og appelsinfilletterne.  

6. Anret tallerkenen med kyllingefillet, bønnesalat, fennikelråkost og bagt figen.

Velbekomme:)

Tuesday, 11 October 2011

Laksesteak på bund af Claus Meyers blomkålspuré og blomkålssalat






























Jeg må ærlig indrømme at jeg aldrig har smagt så velsmagen en blomkål. Det var simpelthen bare så godt. Jeg købte mig selv to af Meyers kogebøger, hvor den ene var Salatværkstedet. Den er inddelt i de fire årstider, og udfra dem og de grøntsager der er i sæson har han designet en masse lækre salater. Jeg er blevet enig med mig selv at vi herhjemme bliver nødt til at udnytte årstidernes frugt og grønt lidt mere, og i det hele taget prøve at spise efter dem. I stedet for at spørge sig selv: "hvad har jeg lyst til at spise i dag?", så spørge: "Jeg har den her fennikel, hvad kan jeg lave ud af den?". På den måde tror jeg også man kommer til at eksperimentere med maden plus få afprøvet en masse man måske ikke har prøvet før. Nej, så i dag var blomkålen divaen på tallerkenen, og hold da op den sang godt. En vidunderlig efterårsgrøntsag. Jeg fuldte ikke Meyers opskrift hundrede procent, da jeg bl.a ikke kunne finde mandelolie og ikk er særlig vild med kapers. Hyldeblomsteddiken skiftede jeg ud med hindbæreddikke, sukkeret skiftede jeg ud med honing og blomkålen lynstegte jeg i stedet for at servere den rå. Sødmælken til puréen skiftede jeg også ud med fløde.

Det skal man bruge (2 personer):

2 stk laksefilletter
Olie og smør til stegning, samt et lille fed hvidløg skåret i tynde skiver

Blomskålspuré:
3/4 blomkålshoved plus "blomkålsstammen"
2 dl fløde
havsalt, friskkværnet peber og citron

Blomkålssalat:
1/4 blomkålshoved i fine små buketter
Stænglerne fra blomkålsbladene skåret i tynde skiver
1 spsk hørfrøolie
2 spsk olivenolie
2 spsk hindbæreddikke
1 tsk honing
1 lille fed hvidløg hakket meget fint
1 spsk skalotteløg hakket meget fint
salt og peber

en lille håndfuld mandler hakket og lynristet med olie
en håndfuld ruccola
drys med finthakket purløg


1. Start med puréen og kog blomkålen helt mør i fløden. Blend den med en stavblender og smag til med salt, peber og citron.

2. Varm olie og smør op i en pande og smid hvidløgen ved. Krydr Laksefilletterne med salt og peber og en sjat citron og steg dem på panden et par minutter på hver side (afhænger af hvor tykker filletterne er).

3. Rør alle ingredienserne til marinaden sammen og lynsteg de små blomkålsbuketter og stænglerne i lidt olivenolie. Mariner dem derefter i marinaden og lad den trække lidt der i et par minutter.

4. Anret nu laksen på en bund af blomkålspuré, blomkålssalat og ruccola og drys med ristede mandler og purløg.

Så kan det ikke gøres bedre;) Velbekomme!

Se mine gaver:)

 
 Ja så blev det min fødselsdag, d. 9.10.11, er det ikk' bare en fin dato?;) Det blev i hvertfald også til nogen rigtig fine gaver, alt sammen noget jeg havde ønsket mig:) Udover billetter til Batman Live Show fra min dejlige mand, blev det til en del køkkegejl, som jeg glæder mig helt vildt til at få afprøvet. Min store køkkenmaskine, som kommer til at være min lille slave:) Min kæmpe støbejernswok fra bodum, min gasbrænder med de fine hjerteformet ramekiner, som skal lave mine første creme bruléer, og alt det fine cupcakeudstyr i form af cupcake-stativet, cupcake-dekorationsudstyr, forme og opskriftbog:) Det er bare virkelig ærgeligt at jeg får så travlt med flytning hele denne uge. Vi skal nemlig tilbage til vores lejlighed, som næsten er blevet så godt som nyrenoveret efter brænden. Men jeg glæder mig sådan til at komme på plads, ikke mindst i mit køkken med alle mine dejlige nye maskiner:)

Så fik jeg jo også lige en hjemmelavet lækker lagkage af min dejlige mor. Det er godt nok lang tid siden nogen har lavet lagkage til mig, så jeg blev rigtig glad:) Og den smagte selvfølgelig fantastisk, især dagen efter;)



Og min lækre aftensmad bestående af en super god og mør kæmpe bøf, købt hos min slager og penslet med hoi sin sauce inden den blev stegt medium. Dertil lynstegte grøntsager og kartofler og min for tiden ynglingsdrik nicoline med skovbær:) kan det blive bedre?

Thursday, 6 October 2011

Kinesisk-inspireret Makrel m. lynstegte grøntsager

Aftensmaden i aften skulle være fisk. Så efter den daglige gåtur med bebse-manden smuttede vi forbi føtex for at se om der var noget der kunne friste. Føtex har åbentbart fødselsdag så de havde en masse gode tilbud. de havde udvidet deres fiskemarked og jeg fandt en pakke friske makreller til 45 kr! Det synes jeg var rigtig billigt for 3 flotte makreller, så det tog jeg med hjem sammen med bl.a en kinesisk Hoi Sin sauce. Jeg har aldrig prøvet at lave makrel før og har faktisk kun spist det røget og selvfølgelig på dåse. Så jeg var lidt spændt på hvordan det ville smage. Jeg var ikke så glad for at rense dem, men bed det i mig og fik det overstået, og heldigvis var det anstrengelserne værd:)

Det skal man bruge (2 personer):

2-3 makreller (renset fra indvolde og hovedet hugget af:))
3 fed hvidløg (presset)
1 spsk revet ingefær
saften fra 1 lime
1,5 dl hoi sin sauce
en sjat soja sauce
peber

3 gulerødder (julienne)
1 stor foråsløg (i stave)
2-3 blade spidskål i tynde skiver
4-5 brune champignoner i skiver
et drys nigella frø (sorte sesamfrø)
en sjat soja

1. Kom makrellerne i et ovnfast fad beklædt med bagepapir og skær gennem dem flere steder. Bland alle de andre ingredienserne og smør marinaden udover og indeni makrellerne. Kom dem i ovnen på varmluft 220 grader i ca. 30 min. De ser lidt brændte ud, men det var de slet ikke!

2. Lynsteg grøntsagerne og væd dem til allersidst med en sjat soja og drys med sorte sesamfrø.

3. Server makrellerne med de lynstegte grøntsager, ris og sovsen der er kommet fra makrellerne.


Til dagen efter var der en lille halv makrel tilbage sammen med en lille skål ris. Jeg har altid været fan af at pifte resterne op og lave noget helt nyt med dem. Så det blev til en dejlig frokost, hvor fisken blev varmet lidt op med ekstra sauce og dertil transformerede jeg risne om til nogen lækre "riskager" og lidt frisk salat.

De kogte ris blev blandet op med æg, revet ingefær og hvidløg, en sjat soya, salt og peber og en anelse mel, og stegt på panden som små frikadeller. De smagte rigtig godt og var meget mere interessante end dags-gammel ris.



Velbekomme!

Marokkansk-inspireret gryde m. fennikel, petit lilla gulerødder, dadler og tyrkisk safran






























Denne gryderet fik vi i går. Jeg havde en oksekødsklump liggende i fryseren, som jeg faktisk ikke ved hvad var, men jeg har en fornæmmelse af at det var en muskel, som jeg får et stykke tid siden købte hos min slagter, i hvertfald smagte den godt og var dejlig mør!
I sidste uge var vi hos mine forældre hvor vi brugte det meste af dagen på at høste fra haven. Vi plukkede samtlige æbler og pærer fra træerne (i får senere en opskrift på min æblesaft), og pillede en masse flotte runde rødbeder og små lilla og orange gulerødder op ad jorden. Jeg fik i hvertfald lyst til at lave noget marokkansk inspireret, hvor mine flotte gulerødder skulle bruges:) Jeg valgte ikke at lave couscous eller ris men serverede retten med lækkert brød, med nigella- og sesamfrø, som jeg havde købt i en tyrkisk bager. Den tyrkiske safran plejer jeg at have med hjem fra Libanon. Det er også et rigtig lækkert krydderi som ikke er ligeså dyrt som "almindelig" safran, så man har ikke ligeså dårlig samvittighed når man eksperimentere i sit køkken:) Man kan selvfølgelig tilsætte ingredienser som har lyst til, f.eks abrikoser, svekser, kikærter, oliven eller sultana rosiner, allesammen ingredienser der klæder marokkanske gryderetter:)

Det brugte jeg (ca. 4 personer):

400-500 g oksekød i tern
smør og olie til bruning
2 løg skåret i både
5 fed hvidløg skåret i mindre stykker
1 tsk revet ingefær
1/2 grøn chili skåret i tynde ringe
1 kanelstang
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk sød paprika
1 knivspids nellikker
1 spsk tyrkisk safran
salt og peber
1 liter vand

8 stk små lammefjordskartofler
ca. 10 små lilla gulerødder
1 mellemstor fennikel skåret i ca. 1/2 cm tynde skiver.
en lille håndfuld smuttede mandler
10 små tørrede dadler udstenede og skåret i halve

1. Brun kødet i smør og olie indtil væsken fra kødet er fordampet. Tilsæt løg, hvidløg, chili og alle de andre krydderier og lynsteg så alle aromaerne kommer ud i kødet. Tilsæt vand, salt og peber og lad retten komme i kog. Skru ned for varmen og lad den småsimre indtil kødet er mørt.

2. Tilsøt kartofler, gulerødder og dadler og kog retten op igen indtil kartoflerne er halvt møre. Tilsæt så fennikel og mandler og lad hele retten simre indtil kartofler er møre og gulerødder og fennikel har lidt bid i sig.

3. Server retten med et lille drys tyrkisk safran og med et lækkert brød.

Velbekomme!

Saftigt æble-gulerodsbrød m. nødder






























Som lovet kommer der endnu flere opskrifter med sæsonens æbler. Man kan bruge dem til så meget, både i mad, bagværk, kage, juices, desserter osv...Det her brød blev rigtig lækkert og saftigt og faktisk næsten på grænsen til at være en kage. Næste gang ville jeg nok komme mindre sukker i så det føles mindre kage-agtigt:) Grundet min seje juice-presser som jeg benytter/udnytter godt og grundigt, har jeg en masse frugtkød til rådighed. Derfor i allerbedste "stop-madspild-tegn" brugte jeg kødet fra æbler og guleroder til brødet. Jeg rev også lige et helt æble i ekstra, og brugte en anelse af min frisk-presset juice.
Brødet kan holde i 4-5 dage i en lukket beholder.

Det skal man bruge:

250g hvedemel
150g rørsukker (jeg ville nok bruge halvdelen næste gang)
1 spsk bagepulver
1 knivspids salt
1 tsk stødet kanel
1/2 tsk stødt ingefær
1 dl friskpresset æble-gulerodjuice eller bare æblejuice
75 g smør
2 æg
ca. 250g æble-gulerodspulp + 1 revet æble eller 2 revet æble + 3 revet gulerødder
50 g nødder (grofthakket) (jeg brugte hasselnødder og mandler)

smørrelse til brødformen

1. Bland alle de tørre ingredienser i en skål.

2. Bland resten af ingredienserne i en anden skål og fold denne blanding i skålen med de tørre ingredienser, brug evt hænderne.

3. Fordel jævnt dejen i den smurte brødform (den er snasket), og bag brødet i en forvarmet ovn på 180grader. Skal bages imellem 45-60min, eller til der ikke sidder noget fast på en kødnål og skorpen er lækker sprød.

4. Lad brødet køle lidt af og server nogen skiver med smør på. Mums!

Velbekomme!

Monday, 3 October 2011

McD's Apple Pies ala Mariam:)


Jeg har altdi været vild med McDonalds Apple Pie's, som man stort set ikke kan få mere nogen steder. Derfor fik jeg den genialle idé selv at prøve at lave dem. De bliv super gode, lækre og sprøde. dejen var ikke helt den samme, så der skal ekperimenteres, men fyldet var faktisk bedre:) Lækker hurtig dessert, som jeg varmt kan anbefale:)

Til ca. 10-15 stk (afhængigt af hvor meget fyldt man kommer i):

Springrolls plader (plejer at købe dem med 40stk i hos grønthandleren)

Fyld:
6 æbler (skåret i mindre tern)
stor håndfuld valnødder (hakket)
3 spsk sukker
1 tsk rosenvand (kan undlades)
2 spsk kanel (uden top)
1 tsk muskat

1 tsk mel fortyndet i lidt vand til at forsegle pakkerne

ca. 1/2 liter olie

1. Smid alle ingredienserne til fyldet i en lille gryde under svag varme indtil æblerne er blevet bløde.

2. Sørg for at holde pladerne som skal rulles under et fugtigt stykke viskestykke indtil de skal bruges. Eller tørre de ud og knækker når man skal folde dem.

3. Kom en stor spiseske fyld på pladerne og fold dem til små aflange pakker.




Kom lidt "mel-klister" på spidsen og fold det sidste hjørne over pakken.



Varm olien op i gryden og friture-steg dine pie's i få minutter på begge sidder til de er flotte gyldne.


Nyd dine apple pie's lune, evt ved at dyppe dem i lidt cremefraiche. Yummy!


Sunday, 2 October 2011

Juice in the morning, Juice in the evening:)


Er den ikke bare flot?? Kort tid før brænden ringede det på døren. Det var postmanden som havde en kæmpe pakke med i hånden. neej hvor blev jeg glad da jeg så at det var denne fantastiske maskine, som min dejlige mand kort forinden havde bestilt over nettet. Nu skulle det være slut med dyre juices på Joe and the Juice og andre efterligninger i byen:) 
For tiden har vi altid en kæmpe skål fyldt med "presse-kandidater", den indeholder altid æbler, appelsiner, gulerødder og ingefær. Ellers køber jeg til tider grapefrugt, rødbeder (giver en fantstisk farve), melon, passionsfrugt, ananas m.f.ellers er det bare derudad med at presse sig til et sundere og friskere liv med lige de blandinger man skulle ha' allermest lyst til.

En anden super bonus er al pulpen (frugtkødet) som man får retur. Den indeholder en masse gode fibre som man selvfølgelig også kan benytte sig af. Jeg har brugt gulerodskødet til gulerodskage, æblekødet til et lækkert æblebrød, opskriften på denne kommer senere:) Jeg har også prøvet at tilsætte en blanding af frugtkødet i pandekagedej, og det smagte også ganske forrygende. Man kan ydermere bruge pulpen i supper, brød, kager og hvad man ellers kan finde på:)


Den her lækre juice var en blanding af æble, appelsin, gulerod, ingefær og en lille skive rødbede. Mums den var god!





Saturday, 1 October 2011

Fyldte Lumaconi






























Forleden sendte jeg min bedre halvdel i netto for at handle ind. Så kom han hjem med en pose lumaconi's som han syntes så rigtig gode ud. Lumaca betyder snegle og lumaconi er også store snegle huse man kan fylde med hvad man har lyst til. Jeg valgte at lave en klassisk kødsovs som jeg fyldte dem med og en ostebechamel som kom ovenpå og revet parmesan til gratinering. Hold da ferie hvor smagte de bare godt. Selvom man umiddelbart ville sige at det er samme ingredienser som for en lasagne, så smagte de bare så meget anderledes og var virkelig super lækre. Så godt, at jeg næste dag til frokost lavede endnu en lille portion af den kødsovs, der var tilbage fra dagen før.  Hvis man gerne vil have en fancy udgave af spagetti bolognese så kan den her virkelig anbefales.

Det skal man bruge (2-3 personer):

250g lumaconi
vand
salt

1 stort løg (finthakket)
400g oksekød
2 finthakket fed hvidløg
1/2 finthakket frisk chili (eller efter smag)
en god håndfuld frisk basilikum (finthakket)
2 dåser hakkede tomater
1 tsk sukker
ca. 3 dl vand
1 okseboullion terning
salt og peber

1 spsk smør
1 spsk mel
mælk til den rette konsitens (ca. 4 dl)
75 g ost
salt og peber
nip muskat

parmasan til gratinering


1. Kog pastaen i rigelig vand (saltet) til den er lige før al dente. Den må gerne have lidt bid i sig. Smid den i koldt vand indtil den skal bruges (så undgår du at de klistre sammen).

2. Svits løg til de er let gyldne. Tilsæt hvilløg og chili og svits yderligere et par minutter. Tilsæt den hakkede oksekød og svits til den er gennemstegt. Tilsæt nu basilikum og resten af ingredienserne og kog sovsen op. skru ned for varmen og lad den småsimre i ca. 20 min. Smag til med salt og peber.

3. Lav nu den opbagte bechamelsovs. Smelt smør i en kasserole, tilsæt melel og rør den godt rundt så der næsten formes en dej. Tilsæt nu mælk en sjat ad gangen mens du rører rundt med piskeris til saucen bliver som du vil ha' den. Krydr nu med salt, peber, muskat og ost, og rør rundt til osten er smeltet.

4. Fordel nu lumaconi-pastaen i et ovnfast fad i et lag med hulerne opad. Fyld dem med kødsovsen (brug en teske). Fordel bechamelsovsen udover (sørg for at hver eneste lumaconi for noget på sig). Hæld evt. resten af væsken fra kødsovsen over fadet og gratinere med den revet parmesan. Stil i midten af ovnen på 250 grader varmluft i ca. 20 min til den har fået lidt farve. Server med en grøn salat.


Velbekomme:)